Driekoningenweek: 3 t/m 9 januari 2022
Na het vieren van het Kerstfeest wordt in 's-Hertogenbosch groots het Driekoningenfeest gehouden. Helaas kan het ook dit jaar geen doorgang vinden. Daarom introduceert de Stichting Drie Koningen de Driekoningenweek van 3 t/m 9 januari

Normalerwijze bereidt de aloude Hertogstad zich na het Kerstfeest voor op Koninklijk bezoek. Traditioneel, uitbundig, gastvrij en pontificaal verwelkomt de stad jaarlijks de Drie Koningen uit het Oosten; Caspar, Melchior en Balthasar. De Driekoningenintocht en viering kent een lange traditie in ’s-Hertogenbosch; al sinds 1930 volgen de Drie Wijzen uit het Oosten de Bijbelse ster via de Grote Kerk op weg naar de stal in de Sint-Jan om het pasgeboren kindje Jezus hun geschenken aan te bieden. Nergens in Nederland wordt het Driekoningenfeest, waar honderden kinderen aan mee doen, zo groots en inhoudsvol beleefd als in ’s-Hertogenbosch. Helaas, ook dit jaar is alles nog anders. Daarom kunnen wij de editie 2022 op 6 januari niet live door laten gaan.

Driekoningen kleurplaat
Als een van de pareltjes van ’s-Hertogenbosch wil de stichting dit speciale kinderfeest niet zomaar en ongemerkt voorbij laten gaan. Wat gaat er gebeuren? De introductie van ‘De Driekoningenweek!’

Tijdens de Driekoningenweek vragen we aan kinderen:
‘Kleur de tekening in, voeg er een persoonlijke boodschap aan toe en geef deze aan iemand die een lief berichtje goed kan gebruiken.’

Film van het vierde geschenk
De zeer fraaie en informatieve film (versie 2022) focust zich op het vierde geschenk. In de huidige moeilijke tijd staat het vierde geschenk met name voor het omzien en solidair zijn naar elkaar en aandacht hebben voor kinderen die het in deze (corona) periode erg lastig hebben. Vanzelfsprekend hebben de Drie Koningen ook een prominente rol in de film. Om dichtbij de belevingswereld van de kinderen te blijven zijn er in een klaslokaal opnames gemaakt waar kinderen te zien zijn die een speciale tweezijdige Driekoningen kleurplaat/tekening inkleuren, ontworpen door Studio Boot, met ruimte voor het schrijven van een persoonlijk bericht, wens of boodschap. Vervolgens is te zien dat de kleurplaat (het vierde geschenk) gegeven wordt; ‘aan iemand die een lief berichtje goed kan gebruiken.’

Basisschoolkinderen hebben in deze moeilijke tijd regelmatig te maken gehad met een gedwongen quarantaine. Een lief klein gebaar - van een kind naar een kind - maakt dan een wereld van verschil.

De tekst voor de film is geschreven door Mijke Pol, zij verzorgt ook de voice-over. Ruut van der Beele en Jef Monté zijn verantwoordelijk voor de regie en de opname.

Bekijk en beluister vanaf 3 januari de kindvriendelijke Driekoningenfilm op social media en 3kdb.nl, hier is ook de tweezijdige kleurplaat te downloaden.
Overzicht nieuwsberichten
Driekoningenweek: 3 t/m 9 januari 2022
01-01-2022
Na het vieren van het Kerstfeest wordt in 's-Hertogenbosch groots het Driekoningenfeest gehouden. Helaas kan het ook dit jaar geen doorgang vinden. Daarom introduceert de Stichting Drie Koningen de Driekoningenweek van 3 t/m 9 januari.
Reserveren nodig voor vieringen op zon- en feestdagen
21-12-2021
Vanwege de lockdown (18 december 2021 t/m 14 januari 2022) zijn de maatregelen voor kerkbezoek aangescherpt. Dat betekent o.a. dat er weer gereserveerd moet worden voor vieringen op zon- en feestdagen.
Kerststal Sint-Jan gesloten vanwege lockdown
18-12-2021
Tijdens de persconferentie op 18 december is bekend geworden dat Nederland in lockdown gaat. De gemeente van 's-Hertogenbosch heeft besloten dat ook de kerststal - als doorstroomlocatie - per direct gesloten is.
Kerstboodschap van de r.-k. bisschoppen van Nederland
17-12-2021

Bij gelegenheid van Kerstmis 2021 hebben de Nederlandse Bisschoppen een kerstwens geschreven voor alle katholieken in ons land.

Kerstvieringen 2021 en meer in de Sint-Jan
10-12-2021
Met Kerstmis tot en met Driekoningen vinden er weer prachtige vieringen plaats in de Sint-Jan met medewerking van de Schola Cantorum. Het is wel nodig te reserveren voor deze vieringen. Dat kan hieronder.
Kerststal Sint-Jan 2021 - reserveren vanaf 1 december
30-11-2021

Tijdens de persconferentie op 18 december is bekend geworden dat Nederland in lockdown gaat. De gemeente van 's-Hertogenbosch heeft besloten dat ook de kerststal - als doorstroomlocatie - per direct gesloten is.

Kerk-zijn in 2030: beleidsplan Sint-Jan
28-11-2021
Onder de noemer ‘Kerk-zijn in 2030’ presenteert het bestuur van de kathedrale basiliek Sint-Jan het beleidsplan voor de komende jaren.
RedWednesday 2021
24-11-2021

Kerk in Nood - ACN vraagt op RedWednesday, dit jaar op woensdag 24 november, aandacht voor vervolgde christenen door kerken rood aan te laten lichten. Ook de Sint-Jan stond in het rood. 

Activiteiten Kathedraalschool geannuleerd
14-11-2021
In verband met de aangescherpte coronamaatregelen vanaf zaterdag 13 november komen de aanstaande bijeenkomsten van de Kathedraalschool de komende 3 weken te vervallen.
KRO TV-Mis in de Sint-Jan zondag 14 november
11-11-2021

Zondag 14 november zendt de KRO de Hoogmis vanuit de Sint-Janskathedraal via NPO2. Aanvang is om 10.00 uur. Vanwege de afbraak van alle televisiebenodigdheden vervalt de Eucharistieviering van 12.00 uur.

Kleurplaat Driekoningen
teaser gerelateerd document
Doe je mee met de Driekoningenweek? Kleur de kleurplaat in!