Meezingmis Missa in Mysterium in de Sint-Jan
In de Sint-Jansbasiliek vindt op zaterdag 14 september om 20 uur een ‘gregoriaanse meezingmis’ plaats onder de titel Missa in Mysterium.

Het concept is een initiatief van Herman Finkers en wordt gedragen door vele vrijwilligers, scholieren, en de professionele vrouwenschola ‘Wishful Singing’.

- Alle plaatsen zijn inmiddels gereserveerd. 
Het is niet mogelijk zonder bewijs van de reservering de Missa in Mysterium in de Sint-Jan bij te wonen -  

Er wordt die zondagmiddag een mis gecelebreerd die geheel in het Latijn is en geheel gregoriaans gezongen. Ook de priester (pater Marc Loriaux o.s.b.) zingt alles. Er wordt niet gepraat, het ritueel doet zijn werk. Wel is er een overweging die in het in het misboekje staat afgedrukt. Essentieel is dat een groot deel van de gregoriaanse formules en gezangen wordt meegezongen door de kerkgangers. Vandaar ‘gregoriaanse meezingmis’. Wie zich wil voorbereiden of een idee wil krijgen, kan kijken op de website missainmysterium.nl. Daar staat een oefenfilm waarmee de kerkgangers van tevoren de gezangen kunnen instuderen.

Hoewel de inhoud van de gezongen lezingen en overige Latijnse teksten bepaald niet inhoudsloos zijn, is het geen evangeliserende, informatieve bijeenkomst; de nadruk ligt sterk op de schoonheid van het ritueel en de (gregoriaanse) muziek.
Een groep scholieren heeft van tevoren met Wishful Singing de formules en gezangen doorgenomen en zal bij de Missa aanwezig zijn en meezingen met ‘het volk’.

Missa in Mysterium is feitelijk het celebreren van een gezongen Gregoriaanse Mis volgens een eigentijdse aanpak. Via de schoonheid van het ritueel, de verstilde gregoriaanse muziek, en niet in de laatste plaats door de actieve muzikale deelname van de kerkgangers, wordt contact gezocht met het Eeuwige. Een eerbetoon aan God, die liefde is.

Herman Finkers is de lector die tussendoor enkele vertalingen geeft.

Op de site missainmysterium.nl kan men, onder het kopje ‘agenda en reserveren’, (gratis) zitplaatsen reserveren.
Overzicht nieuwsberichten
Herdenkingsviering 26 oktober in de Sint-Jan
14-10-2019
In het kader van 75-jaar bevrijding van 's-Hertogenbosch zal op zaterdag 26 oktober in de Sint-Jan om 11 uur een bijzondere herdenkingsviering plaatsvinden. We gedenken dankbaar onze herwonnen vrijheid en hen die in die strijd hun leven hebben gegeven, maar het is ook een viering van vooruitzien in vertrouwen.
Jaarlijkse rommelmarkt in de Willibrordkerk
13-10-2019
Op zaterdag 26 oktober wordt in de Willibrordkerk de
jaarlijkse rommelmarkt gehouden.
Herenkoor van de St. Lambertuskerk zoekt nieuwe leden
12-10-2019

Het herenkoor van de St. Lambertuskerk, Markt, te Rosmalen zoekt tenoren, bassen en baritons. Elke maandagavond repeteert het koor van 19.30 uur tot 21.30 uur in de kerk aan de Markt. Vrijblijvend kan men een repetitie bijwonen, maar laat het wel even weten als u wilt komen. Koorervaring is prettig, maar niet noodzakelijk.

English Mass November 17th - Engelstalige H. Mis 17 november Sint-Jan
01-10-2019

You are most welcome to join us in our English Holy Mass on Sunday November 17th at 4.00 p.m. in St. John’s Cathedral. After the Mass there is also a wonderful opportunity to meet and mingle with each other and you will receive a delicious Indonesian meal!

In de Sint-Janskathedraal is er op zondag 17 november om 16:00 uur een Engelstalige H. Mis. Na afloop is er gelegenheid voor ontmoeting en is er een heerlijk Indonesisch buffet.

Meezingmis Missa in Mysterium in de Sint-Jan
18-07-2019
In de Sint-Jansbasiliek vindt op zaterdag 14 september om 20 uur een ‘gregoriaanse meezingmis’ plaats onder de titel Missa in Mysterium.
Vredesweek: Birgittabijeenkomst en Vredeswandeling
17-07-2019
De Birgittabijeenkomst van dinsdag 24-9 staat in het teken van de Vredesweek (22-29 sep), evenals de Vredeswandeling in 's-Hertogenbosch op zondag 22-9.
Wonen in klanken – biografie Maurice Pirenne
15-07-2019
De langverwachte biografie van priester-musicus Maurice Pirenne wordt door de Stichting Maurice Pirenne uitgegeven. Hij was rector cantus van de Schola Cantorum (het kathedrale koor van de Sint-Jan) van 1965 tot 1991 en organist van de Sint-Jan van 1991 tot 2007.
Communievoorbereidingen 2019-2020 gaan van start
01-07-2019
De voorbereidingen op de Eerste Heilige Communie gaan komende week alweer van start. Hier vindt u de informatie waar het plaatsvindt en bij wie en hoe u uw kind kunt aanmelden.
Sacramentsprocessie 23 juni 2019
10-06-2019
Zondag 23 juni vieren we Sacramentszondag. Op deze dag herdenken we de instelling van de Eucharistie. Na de viering van 11 uur in de Sint-Jan volgt een plechtige Sacramentsprocessie om de Sint-Jan heen.
Schola Cantorum bij Gregoriaans Festival
05-06-2019
Van vrijdag 14 t/m zondag 16 juni 2019 wordt het Nederlands Gregoriaans Festival in ’s-Hertogenbosch gehouden. Uiteraard verleent ook de Schola Cantorum van de kathedraal haar medewerking.