Meezingmis Missa in Mysterium in de Sint-Jan
In de Sint-Jansbasiliek vindt op zaterdag 14 september om 20 uur een ‘gregoriaanse meezingmis’ plaats onder de titel Missa in Mysterium.Het concept is een initiatief van Herman Finkers en wordt gedragen door vele vrijwilligers, scholieren, en de professionele vrouwenschola ‘Wishful Singing’.


- Alle plaatsen zijn inmiddels gereserveerd. 
Het is niet mogelijk zonder bewijs van de reservering de Missa in Mysterium in de Sint-Jan bij te wonen - 


Er wordt die zondagmiddag een mis gecelebreerd die geheel in het Latijn is en geheel gregoriaans gezongen. Ook de priester (pater Marc Loriaux o.s.b.) zingt alles. Er wordt niet gepraat, het ritueel doet zijn werk. Wel is er een overweging die in het in het misboekje staat afgedrukt. Essentieel is dat een groot deel van de gregoriaanse formules en gezangen wordt meegezongen door de kerkgangers. Vandaar ‘gregoriaanse meezingmis’. Wie zich wil voorbereiden of een idee wil krijgen, kan kijken op de website missainmysterium.nl. Daar staat een oefenfilm waarmee de kerkgangers van tevoren de gezangen kunnen instuderen.Hoewel de inhoud van de gezongen lezingen en overige Latijnse teksten bepaald niet inhoudsloos zijn, is het geen evangeliserende, informatieve bijeenkomst; de nadruk ligt sterk op de schoonheid van het ritueel en de (gregoriaanse) muziek.
Een groep scholieren heeft van tevoren met Wishful Singing de formules en gezangen doorgenomen en zal bij de Missa aanwezig zijn en meezingen met ‘het volk’.


Missa in Mysterium is feitelijk het celebreren van een gezongen Gregoriaanse Mis volgens een eigentijdse aanpak. Via de schoonheid van het ritueel, de verstilde gregoriaanse muziek, en niet in de laatste plaats door de actieve muzikale deelname van de kerkgangers, wordt contact gezocht met het Eeuwige. Een eerbetoon aan God, die liefde is.Herman Finkers is de lector die tussendoor enkele vertalingen geeft.


Op de site missainmysterium.nl kan men, onder het kopje ‘agenda en reserveren’, (gratis) zitplaatsen reserveren.

Overzicht nieuwsberichten
Birgitta-avond 14 januari - Wat vraagt God van mij?
08-01-2020
Op de Birgitta-bijeenkomst van dinsdag 14 januari 2020 gaat Nikolaas Sintobin, jezuïet, o.a. in op de volgende vraag: Hoe kan je erachter komen wat God van je vraagt in je dagelijkse leven?
Kerststal Sint-Jan 2019 ’Hij zal een man van vrede zijn’
25-11-2019
Zondag 15 december, in aansluiting op het kerstconcert van de Schola Cantorum (aanvang 15.30 uur) en de kersttoespraak van mgr. De Korte, vindt de officiële opening plaats. Vervolgens is de kerststal van maandag 16 december t/m zondag 12 januari 2020 geopend voor het publiek.
Vieringen van Kerstmis 2019 en Oud & Nieuw
25-11-2019
Hier vindt u alle vieringen van Kerstmis en Oud & Nieuw die in de pastorale eenheid H. Maria en H. Johannes worden gevierd. U bent van harte welkom met ons mee te komen vieren. Alle vieringen zijn vrij toegankelijk. Er kunnen geen plaatsen worden gereserveerd.
Uitnodiging: Kerstconcert - Kersttoespraak - Kerststal
15-11-2019
Zondag 15 december vindt om 15.30 uur in de Sint-Jan het kerstconcert plaats van de Schola Cantorum. Tevens houdt mgr. De Korte zijn kersttoespraak en nadien wordt de kerststal feestelijk geopend met de jeugdleden van de Schola. Van harte welkom!
Zondag 8 december: feest voor 90 jaar basiliek
08-11-2019
90 Jaar geleden werd de Sint-Jan tot basiliek verheven. Een gedenkwaardige gebeurtenis die zondag 8 december tijdens de Eucharistieviering van 10 uur wordt herdacht met o.a. twee speciaal hiervoor gecomponeerde gezangen.
Herenkoor van de St. Lambertuskerk zoekt nieuwe leden
12-10-2019

Het herenkoor van de St. Lambertuskerk, Markt, te Rosmalen zoekt tenoren, bassen en baritons. Elke maandagavond repeteert het koor van 19.30 uur tot 21.30 uur in de kerk aan de Markt. Vrijblijvend kan men een repetitie bijwonen, maar laat het wel even weten als u wilt komen. Koorervaring is prettig, maar niet noodzakelijk.

Herdenkingsviering 26 oktober in de Sint-Jan
10-09-2019
In het kader van 75-jaar bevrijding van 's-Hertogenbosch zal op zaterdag 26 oktober in de Sint-Jan om 11 uur een bijzondere herdenkingsviering plaatsvinden. We gedenken dankbaar onze herwonnen vrijheid en hen die in die strijd hun leven hebben gegeven, maar het is ook een viering van vooruitzien in vertrouwen.
Meezingmis Missa in Mysterium in de Sint-Jan
18-08-2019
In de Sint-Jansbasiliek vindt op zaterdag 14 september om 20 uur een ‘gregoriaanse meezingmis’ plaats onder de titel Missa in Mysterium.

Vredesweek: Birgittabijeenkomst en Vredeswandeling
17-07-2019
De Birgittabijeenkomst van dinsdag 24-9 staat in het teken van de Vredesweek (22-29 sep), evenals de Vredeswandeling in 's-Hertogenbosch op zondag 22-9.
Wonen in klanken – biografie Maurice Pirenne
15-07-2019
De langverwachte biografie van priester-musicus Maurice Pirenne wordt door de Stichting Maurice Pirenne uitgegeven. Hij was rector cantus van de Schola Cantorum (het kathedrale koor van de Sint-Jan) van 1965 tot 1991 en organist van de Sint-Jan van 1991 tot 2007.